Turer og opplevelser

 

På gården og i nærområdet, på sjø og land, finner du turmål, aktiviteter og opplevelser. Ikke tivoli og sirkus, men stillhet, natur og felleskap.

 
 
 
vendors_01.jpg

GÅ, JOGGE ELLER SYKLE

Engelskmannsveien

Skogsve som strekker seg fra Hamna gård inn til Hifjellvatnet. Engelskmannsveien var opprinnelig bygd for engelske lorders hjortejakt i området. Dette er en fin grusvei som passer for alle aldersgrupper, også trillevogner. Veien går gjennom furuskog og langs flere flotte innlandsvann. Du kan også nå kjentmannsprøveposten «Bjønnhiet» via veien. Bjønnhiet er ei tørr og sørvendt hule ved foten av Hifjellet i Hamnamarka. Den ligger lunt til i furuskogen, og pga. storvokst einer i området kan den være litt vanskelig å oppdage. For å finne denne, følger du veitraseen nesten fram til Hifjellvatnet. Følg øst og sørsida av vatnet til du krysser utløpsbekken, derfra går du mot den sørligst bratte kanten på fjellet. Posten finner du inne i hula.  Nærmeste parkering ved Hamn.

 
vendors_04.jpg

TURMÅL MED BÅt

Terningen fyr

Terningen fyrstasjon er et leifyr som ligger i Trondheimsleia på øya Terningen mellom fastlandet og Hitra ved innløpet til Hemnefjorden. Fyret ligger akkurat midtveis mellom Kristiansund og Trondheim, og 4 km fra hurtigbåtterminalen på Jøsnøya. Terningen fyr ble opprettet i 1833 som det 5. første statlige fyret i Norge. Opprinnelig sto fyret på toppen av øya, men ble i 1923 flyttet ned til nåværende plassering. Fyret ble automatisert og avbemannet i 1991. I 2001 inngikk Hitra kommune leieavtale med Kystverket på hele øya bortsett fra fyret og maskinhuset. Hitra kommune delegerte ansvaret til Terningens venner, som leier ut fyrvokterboligen, båt mm og driver vedlikehold på ideell basis. Grei flytebrygge til allmenn benyttelse utenfor naustet på østsida av øya. Terningen byr på flotte natur og friluftsopplevelser. Skipstrafikken passerer rett ved. På selve fyrststasjonen er det flere overnattingsmuligheter med i alt 24 sengeplasser.  Ellers er det fullt utstyrt kjøkken, 2 stuer og vannklosett i uthus. Bad og vannpumpe i kjeller på fyrmesterbolig.

 
vendors_03.jpg

BÅT OG FISKE

Hamna småbåthavn

Hamna småbåthavn ligger sentralt på Akset ved Hamna gård. Båthavna ligger ved naustet på Hamn gård. Havna har én gjesteplass i tillegg til de som har leieavtale.  Parkering rett ved småbåthavnen.

 
vendors_02.jpg

golf

Hitra golfbane

Hitra golfbane ligger på Sagaflata mellom Sandstad og Akset.  Banen er en 9-hulls bane som ligger naturskjønt til med utsikt mot Trondheimsleia.  Hitra golfklubb har klubbhus ved banen, og det et arrangeres jevnlig mesterskap.

 

 
vendors_07.jpg

GÅ, JOGGE ELLER SYKLE

Ramfjellet

Ramfjellet ligger ved Akset, ca. 6 km fra Sandstad (Vegdele Fv 714 / Fv 713). Skogsbilvei som strekker seg fra Fv 714 til masta på Ramfjellet. Ramfjellet er 166 meter høyt, noe som gir en flott utsikt over Trondheimsleia.  Ramfjellet er lett synlig med masta på toppen av fjellet.  Turveien strekker seg fra Busslomma opp til Ramfjellet, ca. 2,2 km. Alternativt kan en starte fra parkeringsplassen ved Gammelveien og gå mot sørvest ca 1 km, for så å ta av mot høyre opp mot Ramfjellet, – lengde ca. 2,6 km. Fin skogsbilvei i tett furuskog deler av veien. 300 m bratt stigning opp mot toppen. Kjentmannsprøve.  Nærmeste parkering ved busslomma ved Fv 713.

 

 

GÅ, JOGGE ELLER SYKLE

Gammelveien

Veitrasé som strekker seg fra Akset til trafostasjonen på Fillan.  Gammelveien ble bygd som postvei fra Hamna til Hopsjøen, ferdig i 1849/50, nedlagt i 1962. Første ordentlige kjørevei i øyregionen i Sør-Trøndelag. Opprinnelig var den 30 kilometer, i dag er ca. 8 kilometer bevart fra Akset til Lakselva. Før veien ble fylkesvei var den inndelt i roder, og hver gård hadde vedlikehold av veien som pliktarbeid. Etter at Gammelveiforeninga overtok ansvaret i 1992 har veien blitt satt i stand med grøfter og grus, ryddet, og stedsnavnskilt har blitt satt opp langs veien. Flott turvei med mange fine vatn, bruer og steder langs veien. Langs veien er det flere rasteplasser med bord og benker. På vinteren kjøres det opp skiløype i veitraseen når det er tilstrekkelig med snø.

 

 
vendors_05.jpg

badeplass

Terningsvatnet

Terningsvatnet ligger ca 3 km fra avkjøringen fra FV 714 mot Forsnes. Terningsvatnet er et flott turmål for gjester i alle aldre. Området er universelt utformet og inneholder bl.a badeplass, fiskeplass og har bord og benker for opphold. Området er skiltet fra hovedvei.  Avkjøring fra FV 713. Det er parkeringsplass ca 5o meter fra hovedveien. Herfra går man inn til Terningsvatnet.

 

 
vendors_06.jpg

gå,jogge og sykle

Laksestien

Turvei / sti som strekker seg fra østsiden av Jøsnøya til sørsida av øya, ved Kuholmen.  Turen starter ved Hitra trafikkterminal på Sandstad. Følg veien langs Hitra kysthavn over innløpet til Hitratunnelen. Ta første vei til høyre etter at du er kommet inn på veien til Hitra industripark vest. Deretter tar du til venstre og inn på laksestien. Følg turveien fram til området ovenfor Hitra industripark – vest. Her slutter turveien. Følg stien videre over øya til sørenden, ved Kuholmen. Retur tilbake til utgangspunktet, samme vei.
Turen langs Laksestien går langs Hitras største industriområder, Hitra industripark øst (Kalvøya), Hitra trafikkterminal, Hitra kysthavn og Hitra industripark vest (Jøsnøya).
Parkering ved Hitra trafikkterminal på Sandstad.